Insights Discovery Persoonlijkheidstest: De ultieme gids 

Cartoon over Insights Discovery persoonlijkheidstest

Als je ooit op zoek bent geweest naar manieren om meer over jezelf en je collega’s te weten te komen, is de kans groot dat je al hebt gehoord van de Insights Discovery-persoonlijkheidstest. Deze tool, die in tal van organisaties en teams over de hele wereld wordt gebruikt, heeft als doel het begrijpen van individuele persoonlijkheden te vereenvoudigen. Maar wat maakt het zo speciaal? In dit artikel lees je er alles over! 

Wat is Insights Discovery?

Insights Discovery is een test die individuen categoriseert aan de hand van hun voorkeursgedrag in kleurencodes. Deze kleuren zijn: Rood, Geel, Groen en Blauw. Elke kleur staat voor een bepaald gedragstype en helpt mensen te begrijpen hoe ze zelf, en anderen, in verschillende situaties reageren.

Wat is de geschiedenis van Insights Discovery?

Insights Discovery is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is gebaseerd op het werk van de wereldberoemde Zwitserse psycholoog Carl Jung. Hij is niet alleen de grondlegger van de analytische psychologie, maar ontwikkelde in de vroege 20e eeuw ook baanbrekende theorieën over persoonlijkheidstypes. Het moderne Insights Discovery-systeem heeft deze theorieën aangepast, gemoderniseerd en uitgebreid, waardoor de test toegankelijker en praktischer is geworden voor de hedendaagse gebruiker.

Wat is de betekenis van de kleuren in Insights Discovery? 

Een kernonderdeel van Insights Discovery zijn de kleurencodes. Deze kleuren bieden een eenvoudige, maar effectieve manier om individuele gedragsvoorkeuren te begrijpen en te categoriseren. Laten we eens kijken naar wat elke kleur vertegenwoordigt:

Rood – De Beslisser

Kenmerken: Mensen met een dominante rode energie zijn vaak assertief, competitief en zeer gedreven. Ze houden van uitdagingen en resultaten behalen. Besluitvaardigheid en daadkracht zijn hun tweede natuur.

Sterke punten: Ze zijn effectief in leiderschapsrollen, besluitvaardig, en ze gaan recht op hun doel af.

Communicatiestijl: Hun communicatiestijl is direct, to the point, en dat kan soms als confronterend worden ervaren.

Geel – De Beïnvloeder

Kenmerken: Geel gekleurde persoonlijkheden zijn levendig, enthousiast en sociaal. Ze genieten van de interactie met anderen en staan vaak in het middelpunt van de belangstelling.

Sterke punten: Ze zijn uitstekend in netwerken, overtuigend, en ze kunnen snel relaties opbouwen.

Communicatiestijl: Vriendelijk, expressief, en kan soms praatgraag zijn.

Groen – De Ondersteuner

Kenmerken: Groene persoonlijkheden zijn empathisch, zorgzaam en geduldig. Ze waarderen harmonie en hebben een natuurlijke neiging om anderen te helpen en te ondersteunen.

Sterke punten: Ze zijn heel goed in luisteren, betrouwbaar, en ze hebben een kalmerend effect op anderen.

Communicatiestijl: Bedachtzaam, aanmoedigend, en kan soms aarzelend zijn in het nemen van besluiten.

Blauw – De Analist

Kenmerken: Blauwe types zijn nauwkeurig, analytisch en methodisch. Ze waarderen details en hebben een systematische benadering van taken.

Sterke punten: Ze zijn uitstekende planners, zijn grondig, en ze hebben een kritisch oog voor details.

Communicatiestijl: Gedetailleerd, voorzichtig en kan soms terughoudend zijn in het delen van emoties.

Terwijl iedereen een mix van deze kleuren in zich heeft, zal meestal één kleur het sterkst naar boven komen. Dit kan omschreven worden als hun “primaire gedragsstijl”. Door te begrijpen welke kleur het dominantst is bij jezelf of bij anderen, kun je effectiever communiceren, samenwerken en conflicten vermijden of oplossen.

Cartoon over Insights Discovery persoonlijkheidstest

Wat zijn de voordelen van Insights Discovery? 

De eenvoud van het kleurensysteem maakt het voor mensen gemakkelijker om complexe persoonlijkheidstheorieën te begrijpen en toe te passen in het dagelijks leven. Het gebruik van kleuren biedt een direct visueel hulpmiddel, waardoor mensen snel de kernkenmerken van elk type kunnen identificeren en onthouden.

Hoe verschilt Insights Discovery van andere persoonlijkheidstests?

Hoewel er tal van persoonlijkheidstests beschikbaar zijn, onderscheidt Insights Discovery zich door de focus op directe toepasbaarheid in professionele omgevingen. In plaats van zich alleen te richten op zelfbewustzijn, benadrukt Insights Discovery ook hoe mensen kunnen samenwerken, communiceren en effectieve relaties kunnen opbouwen in teamverband.

Hoe implementeer je Insights Discovery in je organisatie?

Trainingssessies: Organiseer workshops of trainingen waarbij teamleden hun Insights Discovery-resultaten kunnen bespreken en leren hoe ze deze kennis kunnen toepassen. 

Feedback: Moedig medewerkers aan om regelmatig feedback te geven en te ontvangen op basis van hun Insights Discovery-profielen.

Persoonlijke ontwikkelingsplannen: Gebruik Insights Discovery-resultaten als basis voor het opstellen van persoonlijke ontwikkelingsplannen, waarbij je medewerkers doelen stellen die aansluiten bij hun unieke sterktes en ontwikkelingsuitdagingen.

Quote "treat others as they'd like to be treated" met foto van handen

Conclusie

Of je nu een teamleider bent die de dynamiek van je team wil verbeteren, of een individu dat geïnteresseerd is in zelfkennis en persoonlijke groei, de Insights Discovery-persoonlijkheidstest kan een waardevol hulpmiddel zijn. Door inzicht te krijgen in onszelf en de mensen om ons heen, kunnen we effectievere, empathische en harmonieuze relaties opbouwen met de mensen om ons heen. 
Wil je meer informatie over deze persoonlijkheidstest of wil je deze implementeren in je onderneming? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze experten staan je graag bij!

Volg een gratis sessie
van Happy Mondays

Via onze gratis sessies krijg je alvast een voorproefje van onze training sessions.

Ontdek ons boek: Je hebt meer invloed dan je denkt

Nu voor € 14,95

Happy Mondays lanceert met trots haar eerste boek! 

Vincent De Corte, zaakvoerder van Happy Mondays, deelt zijn persoonlijke ervaringen rond communicatie & conflict.

Dit boek wil je inspiratie en kennis aanreiken over gedrags- en communicatiepatronen.