Wat is MBTI en wat houdt het in? Een uitgebreide handleiding!

Blokjes met MBTI-letters

De MBTI-persoonlijkheidstest (voluit “Myers-Briggs Type Indicator”) is een van de meest toegepaste psychologische instrumenten ter wereld, gebruikt om verschillende persoonlijkheidstypes te identificeren en te beschrijven. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over MBTI en hoe jij deze test kan inzetten om persoonlijke en professionele groei binnen je onderneming te bevorderen.

Wat is MBTI?

MBTI werd ontwikkeld door Isabel Briggs Myers en haar moeder, Katharine Cook Briggs. Deze persoonlijkheidstest, ook wel bekend als de 16 persoonlijkheidstypes-test, biedt inzicht in diverse persoonlijkheidsstructuren en hun invloed op onze werkprestaties, relaties, en communicatiestijl.

MBTI classificeert personen in zestien unieke persoonlijkheidstypen, gebaseerd op vier dimensies van voorkeuren

 1. Waar je je energie vandaan haalt (Extravert/Introvert)
 2. Hoe je informatie verzamelt (Observatie/intuïtief)
 3. Hoe je beslissingen neemt (Denken/Voelen)
 4. Hoe je de wereld om je heen ziet (Beoordelen/Waarnemen). 

Ieder individu is anders en de voorkeuren zijn persoonlijk. Het is dus belangrijk om te benadrukken dat er geen goede of slechte voorkeuren, of goede of slechte persoonlijkheidstypes bestaan bij MBTI.

Wist je dat MBTI gebaseerd is op de vier persoonlijkheidstypen uit de Insights Discovery-test van Carl Jung? Meer weten over Insights Discovery? Lees dan dit artikel! 

De verschillende dimensies en hun persoonlijkheidstypes

MBTI onderscheidt, op basis van de bovengenoemde vier dimensies, vier grote groepen van persoonlijkheden. Binnen deze vier types kunnen de zestien specifieke types dan nog verder worden onderverdeeld. 

 1. Analisten

Analisten staan bekend om hun strategische denkwijze en innovatieve oplossingen. Hun onafhankelijkheid en kritische analyse zijn belangrijk bij de oplossing van complexe problemen. 

 1. Diplomaten

Diplomaten zijn sociale verbinders. Deze persoonlijkheidstypes brengen empathie en een moreel kompas. Ze zijn cruciaal voor het creëren van harmonie en begrip binnen teams.

 1. Schildwachten

Schildwachten zijn betrouwbaar en zijn over het algemeen organisatorische talenten. Ze bieden stabiliteit en betrouwbaarheid, essentieel voor het behouden van orde en het voldoen aan deadlines in elke organisatorische structuur.

 1. Verkenners

Verkenners zijn flexibel en energiek, klaar om actie te ondernemen en nieuwe kansen te verkennen. Ze zijn goed in het oplossen van problemen omdat ze zich zonder problemen kunnen aanpassen aan verschillende situaties. 

Waarom is MBTI belangrijk?

 • Zelfkennis en persoonlijke groei: MBTI helpt individuen hun eigen voorkeuren en gedragingen te begrijpen, wat leidt tot betere zelfkennis en persoonlijke groei.
 • Verbeterde relaties: Door de persoonlijkheidstypen van anderen te begrijpen, kunnen we onze communicatie en interacties met hen verbeteren.
 • Carrièreontwikkeling: MBTI kan inzicht bieden in welke beroepen of werkomgevingen het beste passen bij een bepaald persoonlijkheidstype.
 • Teamdynamiek: Organisaties gebruiken MBTI om teamleden beter op elkaar af te stemmen en de teamdynamiek te verbeteren.
 • Leiderschapsontwikkeling: Leiders kunnen MBTI gebruiken om hun benadering van management en communicatie te personaliseren, wat leidt tot effectievere en meer cohesieve teams.

Hoe werkt MBTI?

Personen vullen een vragenlijst in waaruit hun voorkeuren blijken. Deze resultaten worden dan geanalyseerd om het MBTI-type van de persoon te bepalen. Dit type geeft inzicht in hoe iemand de wereld waarneemt, beslissingen neemt, en omgaat met anderen.

Waarom MBTI toepassen in je organisatie?

 • Teamontwikkeling: Benut de MBTI-persoonlijkheidstest om de sterke punten en ontwikkelingsbehoeften van je teamleden te identificeren. Dit inzicht kan helpen bij het samenstellen van complementaire teams en het versterken van de teamdynamiek door de diversiteit in werkstijlen te erkennen en te waarderen.
 • Leiderschapsontwikkeling: Leiders kunnen hun MBTI-type gebruiken om hun leiderschapsstijl te verfijnen en te begrijpen hoe ze effectiever kunnen communiceren en motiveren, afhankelijk van de persoonlijkheidstypen van hun teamleden.
 • Verbetering van de werkcultuur: Door een MBTI-workshop te organiseren in je organisatie, kunnen je medewerkers de persoonlijkheidstypen van hun collega’s beter begrijpen, wat leidt tot meer empathie, minder conflicten en een positievere werkomgeving.
 • Conflictmanagement: Implementeer MBTI-analyses om de onderliggende oorzaken van teamconflicten te begrijpen en om op maat gemaakte strategieën te ontwikkelen voor conflictresolutie die rekening houden met de unieke behoeften en voorkeuren van elk persoonlijkheidstype.

Conclusie

MBTI is uitstekend voor het creëren van een werkplek waar iedereen zich begrepen voelt en waar conflicten sneller worden opgelost. Dit kan bijdragen aan een positieve werk- en teamsfeer. Of je nu de leider bent of deel uitmaakt van een team, deze test biedt je een manier om te snappen waarom iemand doet wat hij of zij doet, en hoe je beter kunt samenwerken met de mensen om je heen.

Wil je meer weten over de MBTI-persoonlijkheidstest of ben je op zoek naar een partner voor het optimaliseren van de werking van je team? Neem contact met ons op of bekijk onze training courses!

Volg een gratis sessie
van Happy Mondays

Via onze gratis sessies krijg je alvast een voorproefje van onze training sessions.

Ontdek ons boek: Je hebt meer invloed dan je denkt

Nu voor € 19,99

Happy Mondays lanceert met trots haar eerste boek! 

Vincent De Corte, zaakvoerder van Happy Mondays, deelt zijn persoonlijke ervaringen rond communicatie & conflict.

Dit boek wil je inspiratie en kennis aanreiken over gedrags- en communicatiepatronen.