7 tips om beter te communiceren op de werkvloer! 

Blije collega's die samenwerken

Communicatie is de ruggengraat van elk succesvol bedrijf. Het maakt niet uit hoe getalenteerd een team is, zonder effectieve communicatie kunnen projecten stagneren en misverstanden ontstaan. Omwille van onze steeds evoluerende maatschappij en samenleving, waarin diversiteit en meertaligheid vandaag de dag centraal staan, wordt communicatie alleen maar belangrijker. In dit artikel delen we zeven belangrijke tips om de communicatie op de werkvloer te verbeteren.

Tip 1: Luister actief

Actief luisteren gaat verder dan alleen maar horen wat er gezegd wordt. Het betekent dat je het gesprek je volledige aandacht geeft, vragen stelt voor duidelijkheid en duiding, je durft verplaatsen in je gesprekspartner, en feedback geeft. Zo creëer je een omgeving waarin alle medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen.

Tip 2: Wees duidelijk en beknopt

Duidelijkheid is key in zakelijke communicatie. Vermijd moeilijk vakjargon en gebruik eenvoudige, directe taal. Dit is dubbel zo belangrijk in meertalige omgevingen, waar boodschappen gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.

Tip 3: Wees je bewust van non-verbale communicatie

Lichaamstaal speelt een grote rol in hoe we communiceren en wat we uitstralen naar anderen. Let op je houding, oogcontact en gebaren, en zorg ervoor dat deze overeenkomen met je woorden. Gekruiste armen komen bijvoorbeeld afstandelijker over en dat is dus niet de beste houding wanneer je een boodschap van openheid probeert over te brengen. 

Tip 4: Ontwikkel een feedback-cultuur 

Moedig een bedrijfscultuur aan van open en eerlijke feedback. Dit helpt niet alleen bij het oplossen van problemen, maar bevordert ook de persoonlijke en professionele groei van werknemers. Zo zorg je voor een omgeving waarin al je medewerkers zich veilig genoeg voelen om eerlijk te spreken over hoe ze zich voelen, in eender welke situatie. 

Tip 5: Respecteer verschillen

De werkvloer is tegenwoordig een meetingpoint voor allerlei verschillende gebruiken, denkwijzen, filosofieën en culturen. Respecteer en omarm deze diversiteit door rekening te houden met nuances in je communicatiestijlen en -voorkeuren. 

Tip 6: Maak optimaal gebruik van digitale communicatietools

Maak handig gebruik van de diverse digitale hulpmiddelen en platforms die beschikbaar zijn voor efficiënte communicatie. Dit is vooral belangrijk in hybride of remote werkstructuren! 

Tip 7: Blijf leren en wees niet bang om bij te sturen

Communicatie is een proces dat constant in ontwikkeling is. Blijf op de hoogte van nieuwe communicatietechnieken en -tools. Blijf steeds op de hoogte van wat er speelt bij je medewerkers, blijf luisteren, overweeg regelmatige trainingen voor je team en wees niet bang om bestaande systemen of processen aan te passen als je merkt dat ze niet meer werken.

Conclusie

Effectieve communicatie op de werkvloer is een voortdurende inspanning. Door deze tips toe te passen, kun je een bedrijfsomgeving creëren waarin ideeën en inspiratie vrij kunnen stromen en samenwerking wordt versterkt. Onthoud dat communicatie een tweerichtingsverkeer is; het gaat niet alleen om spreken, maar ook om luisteren en begrijpen.

Wil je de communicatievaardigheden binnen je bedrijf verder ontwikkelen of ben je op zoek naar meer advies? Neem contact met ons op of bekijk onze training rond beter communiceren op de werkvloer. Deze hebben we specifiek ontworpen om aan jouw behoeften te voldoen!

Volg een gratis sessie
van Happy Mondays

Via onze gratis sessies krijg je alvast een voorproefje van onze training sessions.

Ontdek ons boek: Je hebt meer invloed dan je denkt

Nu voor € 19,99

Happy Mondays lanceert met trots haar eerste boek! 

Vincent De Corte, zaakvoerder van Happy Mondays, deelt zijn persoonlijke ervaringen rond communicatie & conflict.

Dit boek wil je inspiratie en kennis aanreiken over gedrags- en communicatiepatronen.